Zona Rosia Montana

Galeriile Romane din Rosia Montana

sunt unele dintre cele mai vechi exploatatii miniere din Europa care permit accesul turistilor. Complexul muzeal este impartit in 3 sectiuni: Mina Albumus Maior, Muzeul Mineritului si Curtea Minei. Strabatand muntii printr-un labirint ce poate fi vizitat doar intr-o mica parte, galeriile au fost facute de romani cu 2000 de ani in urma. Muzeul Mineritului prezinta o expozitie cu fotografii in care sunt surprinsi muncitori ai minei, harti geologice, unelte de minerit, roci, diverse obiecte ce apartineau romanilor.

Muzeul Aurului Apusenilor

prezinta exponate legate de istoria mineritului din Rosia Montana, si din Apuseni in general. Deschis de RMGC (Rosia Montana Gold Corporation)

Cascada Pişoaia

are 18 m înălţime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formaţiunile calcaroase de tip travertinic depuse dea lungul timpului măresc spectaculozitatea zonei. Apele din zonă sunt bogate în calcar, acoperă totul cu depuneri, şi dau naştere la numeroase formaţiuni calcaroase, unele chiar spectaculoase. Din aceste tufe calcaroase localnicii confecţionează cruci care pot fi văzute lângă biserici sau dea lungul drumurilor, sau taie cărămizi cu ajutorul cărora îşi împrejmuiesc casele.

Dealul cu Melci

este o rezervaţie paleontologică, care atrage prin aspectul său ciudat. Este vorba despre o puzderie de formaţiuni sub formă de melci, încrustate în piatră în urmă cu mai bine de 65 de milioane de ani. Peste 30 de specii de moluşte şi-au lăsat aici amprenta pe o suprafaţă de 4,30 ha, alcătuind acest recif senonian, bizar în ochii oricărui călător. Rezervaţia se întinde pe 0,67 hectare, iar aria protejată ştiinţifică ajunge la 4,30 hectare. Rezervaţia paleontologică Dealul cu melci este situată la 2 kilometri de centrul comunei Vidra. Aici puteti vizita centre mestesugaresti de prelucrare a lemnului, printre care si vestitele tulnice, precum si biserica ce datează din secolul al XIII-lea.

Casa Avram Iancu

este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Incești din comuna Avram Iancu. Muzeul este adăpostit în casa părintească, construită în jurul anului 1800. Sunt expuse fotografii, documente de familie, obiecte personale, tunul, săbiile și fluierul lui Iancu, arme, drapele.

Contact

Loading