Zona Aiud

Rimetea

este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Romania. Istorie, arhitectura rurala si peisaje mirifice se regasesc din abundenta in aceasta micuta localitate de la poalele Muntilor Trascaului. Localitatea este dominată de Piatra Secuiului, ce adăpostește ruinele unei fortărețe medievale. O a doua cetate medievală, Cetatea Trascăului, se găsește la aproximativ 3 km de Rimetea, în vestul satului Colțești. Din cele 600 de case ale satului, jumatate sunt vopsite in alb cu ferestre verzi de lemn, neschimbate de cateva secole. La marginea satului Rimetea exista o moara de apa din 1752, un muzeu etnografic, o manastire si o biserica unitariana.

Cheile Aiudului (Vălisoarei)

sunt declarate rezervatie naturala si sunt inconjurate de pereti inalti, pe care sunt numeroase trasee de escalada. Sunt strabatute de Paraul Izvoarele, iar Cladirea Castelului este loc de popas si relaxare inainte de a urca pe poteca tematica a Cheilor Aiudului (in care sunt descrise fauna, flora si punctele de belvedere ale formatiunii). Poteca este marcata cu Punct Rosu si durata de parcurgere a ei este de aproximativ 2 – 3 h.

Cetatea Aiudului

e unul dintre puţinele ansambluri medievale păstrate aproape intact, în aceeaşi formă pe care o vedeau şi oamenii Evului Mediu. Este un complex arhitectonic, care adăposteşte zidul de incintă, turnurile de apărare, castelul Bethlen, biserica reformată, biserica evanghelică, precum şi casele parohiale ale celor două biserici. Zidurilor ating şi astăzi 10 m si sunt prevăzute la colţuri cu turnuri de apărare. Puţin mai înalte decât zidurile, turnurile bine păstrate, sunt la rândul lor mici simboluri ale cetăţii si poartă şi azi denumirile breslelor cărora le aparţineau.

Contact

Loading